De Holterberg

Zoals velen wel weten doe ik al vele jaren aan hardlopen. Volgend jaar hoop ik op eerste Pinksterdag zelfs mijn 30-jarig jubileum als hardloper te vieren. In al die jaren zijn er een paar trainingsgebieden die een hele grote rol hebben gespeeld in mijn hardloopbaan, en waarvan ik zeker weet, dat als ik die gebieden niet had gekend, ik het lopen nooit zo lang en zo leuk had volgehouden. Eén van die trainingsgebieden is de Holterberg!

In de beginjaren van mijn hardlopen (ja mensen, dat waren de ’80s..) liep ik daar iedere zondag met “toppers van toen” zoals Dick de Grood (mijn vaste trainingsmaatje in die tijd), Harry Mulder (de fotograaf), André Jansen (altijd goed voor een gezonde dosis humor, en veel te snel voor mijn arme benen die het dan weer niet op wilden geven zodat ik de zondagmiddagen steevast spierpijn had…), Fred Stevens (die altijd maar één snelheid kende, n.l. vol-gas), en nog vele anderen die incidenteel meeliepen.

Na afloop van de training gingen we dan altijd naar café “De Holterberg” waar dan koffie met gebak genuttigd werd.

Een mooie tijd, echter na zo’n 10 jaar training vielen mijn vaste trainingsmaatjes langzamerhand af doordat ze minder gingen lopen, door de hogere leeftijd vaak geblesseerd raakten of gewoon omdat ze andere dingen gingen doen dan alleen maar hardlopen.

Eind jaren 90 kwam er dan ook een beetje de klad in de vaste zondagochtend trainingen, en ook zelf merkte ik dat de motivatie minder was, er ook vaker blessureleed was en het natuurlijk ook niet meer zo gezellig was als je alleen moest gaan trainen op de Holterberg. Vooral in de herfst en winter, wanneer het koud en nat was koos ik dan vaker voor een dagje rust, of een stukje over het lokale asfalt.

Gelukkig keerde het tij zich zo’n 12 jaar weer. In die tijd trainde ik veel met Ed van Beek (jawel, de bekende Ultraloper en -trainer), en Peter Bakker (inmiddels bekend regionaal tri-atleet). Het plezier in het lopen kwam weer helemaal terug, en ook gingen we regelmatig weer naar de Holterberg toe.

Korte tijd later kreeg ik een nieuwe baan in Raalte, en doordat het vanaf daar slechts 10 minuten rijden is naar de parkeerplaats in Haarle, ben ik vanaf dat moment vooral in de zomermaanden weer meerdere malen per week te vinden op de Holterberg voor een training.

In 2011 ben ik als looptrainer begonnen bij (toen nog) Achmea Health Center in Deventer.

De groep daar bestond vooral uit beginnende lopers, en lopers die nog geen of heel weinig wedstrijdervaring hadden. Toen ik ze dan ook samen met mijn collega trainers mee nam naar de Holterberg waren ze na de training vermoeid, maar ook zeer enthousiast.

Nu, anno 2015, heeft een deel van deze groep al wedstrijden gelopen van een halve marathon tot een hele marathon, en zijn een aantal lopers regelmatig mee geweest met de zondagochtend training om zich optimaal te kunnen voorbereiden voor een nieuwe uitdaging.

Hoewel ze het vaak zwaar hadden onderweg waren de stoere verhalen na afloop van de training mooi om aan te horen! Dit gebeurt uiteraard traditioneel bij een bakje koffie en gebak op het terras, of bij slecht weer, binnen in “Woodys”.

Hopelijk kan ik nog vele jaren genieten van de trainingen op de Holterberg, en zal ik daar ook nog mijn 40 en misschien wel 50 jarig loop-jubileum kunnen vieren (dat laatste zal dan groots gevierd worden, dus zet eerste pinksterdag 2036 maar vast in je agenda).

En mocht je na het lezen van dit verhaal graag een keer mee willen lopen op de zondagmorgen, dan ben je uiteraard van harte welkom!

arendburgers

 

3 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.